divendres, 17 de febrer del 2012

Tres COQUES de IOGURT diferents

La coca de iogurt té una base molt semblant al pa de pessic, potser no és tan lleugera ni esponjosa però té l'avantatge que la seva elaboració no implica haver de seguir fil per randa les mesures i pesos dels ingredients de la recepta. Aquí jo us proposaré tres receptes diferents per fer la massa, ara bé, si a això hi afegim el fet que podem completar-la amb diversos tipus de guarnicions, cobertures o farciments, el resultat és que, amb la mateixa base, podem fer pastissos per tots els gustos.


Ingredients per la Coca de Iogurt tradicional

- 1 Iogurt natural (sense sucre)
- 2 mesures de iogurt de sucre
- 3 mesures de iogurt de farina
- 1 mesura de iogurt plena d'oli de gira-sol (o d'oliva però suau, amb poca acidesa)
- 3 ous
- 1 sobre de llevat
- Ratlladura de llimona o algunes gotetes d'aroma del que vulgueu (opcional)
- Una mica de mantega i/o farina per untar el motlle

Ingredients per la Coca de Iogurt amb la massa de cacau (Dues versions)

Versió 1:

- 1 Iogurt natural (sense sucre)
- 1 mesura de iogurt de sucre
- 1 mesura de iogurt plena d'oli de gira-sol (o d'oliva però suau, amb poca acidesa) 
- 1 mesura de iogurt de cacau en pols (que ja porta el sucre integrat: Cola Cao, per exemple) 
- 3 mesures de iogurt de farina
- 3 ous
- 1 sobre de llevat
- Ratlladura de llimona o algunes gotetes d'aroma del que vulgueu (opcional)
- Una mica de mantega i/o farina per untar el motlle 

Versió 2:
- 1 Iogurt natural (sense sucre)
- 2 mesures de iogurt de sucre
- 1 mesura de iogurt plena d'oli de gira-sol (o d'oliva però suau, amb poca acidesa) 
- 1 mesura de iogurt de cacau en pols pur (sense sucre integrat)
- 2 mesures de iogurt de farina
- 3 ous
- 1 sobre de llevat
- Ratlladura de llimona o algunes gotetes d'aroma del que vulgueu (opcional)
- Una mica de mantega i/o farina per untar el motlle 

Elaboració

Més fàcil impossible: barregeu tots els ingredients en un bol gran i els bateu a mà o amb la batedora elèctrica. Quan els ingredients estiguin ben integrats i us quedi un líquid uniforme sense grumolls, ja el podeu posar al motlle, que prèviament haureu hagut d'untar amb mantega i farina, i cap al forn. El temps i temperatura de cocció són relatius, com tots els pastissos dependrà del forn, no el poseu a una temperatura massa alta (uns 150º els que teniu forn elèctric) i s'hi ha d'estar entre uns 30-45 minuts; per saber del cert si està cuit, punxeu el centre de la coca amb una forquilla, quan surti neta, el pastís estarà al punt.

Tot i que la diferència de resultat no és substancial, els que vulgueu que la massa quedi molt esponjosa,  tamiseu la farina barrejada amb el llevat; també podeu separar les clares dels ous, muntar-les i després barrejar-les amb una cullera, suaument fins que quedin integrades amb la resta d'ingredients.

Idees i variants

El pastís de la fotografia és la coca amb cacau; en aquest cas la vaig tallar per la meitat i vaig farcir-la de nata (per fora) i trufa muntades (per dins), però la podeu farcir del que vulgueu. Si ho feu amb nata o trufa  i voleu que el farcit quedi ben elevat i es vegi, feu-ho de la forma següent: un cop tallada per la meitat, agafeu la base i l'encercleu amb un cilindre de la mateixa mida (el més fàcil és agafar la part del motlle desmuntable i tornar-la a posar dins), comenceu a posar la nata sobre el pastís, assegurant-vos que queda una capa gruixuda i adherida al cilindre; quan creieu que ja n'hi ha suficient poseu a sobre l'altre part del pastís i traieu el cilindre, ja veureu com us queda alçat i fa goig de veure.

Una altra versió molt bona és la de la coca tradicional (la primera recepta) farcida pera o poma amb cobertura xocolata. En aquest cas el farciment seran trossos de fruita i no cal que obriu el pastís per la meitat, els podeu abocar directament a la massa just abans de posar-la al forn. Després, si voleu, podeu fondre xocolata de cobertura al bany maria i cobrir la part de dalt o tot el pastís, com més us agradi. 
També podeu utilitzar altres fruites però aneu amb compte, no totes queden bé amb la massa, han de tenir una textura i nivell de dolçor semblant a la poma o la pera.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada