Ja fa un temps que se’m va posar entre cella i
cella aprendre a preparar magdalenes i com que no disposava de cap recepta
familiar vaig decidir investigar en llibres de cuina i Internet. Evidentment no
vaig ser conscient de les conseqüències d’aquella decisió fins que no m’hi vaig
ficar de ple i va ser llavors quan vaig
començar a pensar que la famosa expressió “plora com una magdalena” provenia de la
desesperació d’una fornera que, en l’intent d’elaborar aquesta pasta, es veia
sobresaturada i no sabia quina recepta seguir.
Si feu una ullada a la xarxa veureu que la
qüestió magdalenil va camí de convertir-se en un trending topic, hi ha milions
de receptes, teories diferents sobre els
ingredients originals i moltes discussions sobre la diferència entre la seva
“essència” i la els muffins americans (per no parlar de les opinions que es
decanten per unes pastes o per les altres).
Per la meva banda, vaig provar vàries receptes
i aquí, òbviament, us explicaré la que m’ha fet més el pes i que, malgrat la
meva recerca intensiva, no prové de cap bloc ni de cap llibre. Me la va
proporcionar la meva mare, a la qual li havia passat una amiga seva, que jo ni
tan sols conec, però com que la seva
recepta va suposar la solució al meu problema he decidit dedicar-li aquesta
entrada. Anem per feina doncs!
Ingredients
- 250 gr de farina
- 225 gr de sucre
- 250 ml d’oli d’oliva
- 5 ous
- 3/4 parts d'un sobre de llevadura
- 225 gr de sucre
- 250 ml d’oli d’oliva
- 5 ous
- 3/4 parts d'un sobre de llevadura
- Ratlladura de llimona
- Una culleradeta de canyella molta
- Una culleradeta de canyella molta
Elaboració
Bateu els ous i els barregeu amb el sucre, la
canyella i la pell de llimona ratllada. Afegiu l’oli d’oliva mentre seguiu batent.
Quan estigui tot ben barrejat podeu anar afegint la farina amb el llevat, a poc
a poc i, si podeu, tamiseu-los filtrant-ho amb un colador, potser requereix més
feina però us quedaran més esponjoses si ho feu així. Un cop teniu la massa
llesta ja la podeu anar introduint als motlles, no els ompliu fins dalt, deixeu
un dit de marge perquè quan es coguin creixeran força. Finalment els poseu al forn a uns 180º durant uns 15 o 20 minuts. Us en
sortiran unes quantes, entre 20 i 25 unitats depenent de la grandària dels
motlles.
Variants
En aquest cas jo m’he decantat per la meva
variant preferida: amb trossets de poma. Agafeu una poma i talleu-la a trossets
petits i fins; passeu-los per la paella amb una mica d’oli o mantega fins que
quedin una mica tovets. Agafeu els talls i cobriu tot formant una capa la base
dels motlles abans d’afegir-hi la massa de les magdalenes. Un cop els hagueu
omplert amb la massa també podeu col·locar un parell de tallets petits a sobre,
procureu que siguin els més fins, que si no la magdalena no s’inflarà pel
centre.
He de confessar que he variat alguna de les
proporcions de la recepta original. Si sou dels que us agrada molt el dolç
podeu augmentar la quantitat de sucre fins a 250gr i també n’hi podeu afegir
una mica pel damunt abans de posar-les al forn.
També podeu barrejar dins la massa trossets
petits (si pot ser de la mida de les perles) de xocolata o banyar les puntes
amb xocolata de cobertura un cop ja estiguin cuites.
Podeu provar de farcir-les de melmelada, crema
de xocolata, codonyat etc. Si us
decanteu per aquesta versió la manera més fàcil de fer-ho és omplint el motlle
per etapes. Primer aboqueu una mica de massa (un dit aproximadament), després
afegiu una culleradeta de melmelada (per exemple) i procureu que quedi al mig,
que no faci una capa plana sencera i tot seguit acabeu d’omplir el motlle amb
més massa de magdalenes de manera que cobreixi el farciment i no es vegi.
Recomanacions
Pels que no hagueu fet mai magdalenes heu de
saber que si només teniu a l’abast els clàssics motlles de paper, quan les
poseu al forn no us creixeran gaire verticalment, segurament el que us passarà
és que se us eixamplaran els motlles expandint-se més aviat de forma
horitzontal. Són bones igualment però si el que voleu és que tinguin la forma
clàssica de les magdalenes haureu de posar els motlles de paper dins d’un
motlle més rígid, de silicona o d’alumini.
Quina bona pinta que fan aquestes magdalenas!!
ResponEliminaJa probaré la teva recepta a casa :)
Doncs ja veuràs com t'agrada el resultat! :D
Elimina